Wat doen we?
Op deze interactieve kaart staat per gemeente weergegeven waar een verhoogde kans is op aanwezigheid van niet-ontplofte explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het gaat hier doorgaans om artilleriegranaten en vliegtuigbommen, ook wel Conventionele en Toxische Explosieven (hierna: CTE) genoemd. Op Belgische grondgebied is het de taak van DOVO (defensie) om CTE te ruimen. Echter, voor het preventief opsporen, maar ook voor advies kan een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld worden. Deze zijn te vinden op de site van VOCTEx.
.
Hoe doen we dat?
De Praktische Leidraad voor “Het preventief opsporen en ruimen van niet ontplofte conventionele en toxische explosieven in de ondergrond en de waterbodems”, opgesteld door de Vlaamse Departement Mobiliteit en Openbare Werken (Leidraad) is richtinggevend voor wat het Vlaamse grondgebied betreft.
Deze Leidraad wordt binnen het project Bommenkaart.be afgetoetst met informatie verzameld tijdens meer dan tien jaar onderzoek in binnen- en buitenlandse archieven (Koninklijke Museum voor Leger- en Krijgsgeschiedenis, In Flanders Fields, TNA Kew, Bundesarchiv, NARA Washington, lokale archieven…), historische luchtfoto’s, persartikels over munitievondsten en DOVO-interventies, opsporingsopdrachten en literatuurstudie en werd samengesteld door Bom-Be/Cynrik De Decker. Bom-Be BV is de intellectuele eigenaar van deze content.